Αρχική > Επιστήμη, Εγκυκλοπαιδικά > Η έκλειψη της σελήνης

Η έκλειψη της σελήνης

4 Μαρτίου, 2007 Σχολιάστε Go to comments

lunarΧθες βράδυ (3-3-07) είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα σχετικά σπάνιο και πανέμορφο θέαμα. Την ολική έκλειψη της σελήνης. Το φαινόμενο είχε να επαναληφθεί πάνω από 3 χρόνια, ενώ αυτή τη φορά ο καθαρός ανοιξιάτικος ουρανός βοήθησε ακόμα περισσότερο στην παρατήρηση του. Η έκλειψη ήταν ορατή στην χώρα μας καθώς και σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική, την Νότιο Αμερική και από τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά.

 

Η εξέλιξη του φαινομένου ξεκίνησε στην χώρα μας περίπου στις 22:20 ενώ ολική έκλειψη είχαμεekleipsi στις 00:45 τα μεσάνυχτα οπότε και η σελήνη πήρε ένα θαμπό, βαθύ πορτοκαλί χρώμα ενώ ταυτόχρονα λόγω της απουσίας φωτός ο ουρανός στολίστηκε από χιλιάδες αστέρια τα οποία ήταν ιδιαίτερα ευδιάκριτα ειδικά σε περιοχές μακρυά από μεγάλες πόλεις όπου δεν υπάρχει το πρόβλημα της διάχυσης των φωτεινών πηγών τους.

Για όσους δεν γνωρίζουν, έκλειψη της σελήνης συντελείται όταν βρεθούν στην ίδια νοητή ευθεία ο ήλιος, η Σελήνη και η Γη με την τελευταία να βρίσκεται ανάμεσα στα αλλά δύο ουράνια σώματα ρίχνοντας την σκιά της στην σελήνη και εμποδίζοντας τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν σε αυτή.

Η επόμενη έκλειψη αναμένεται στις 28 Αυγούστου. Μολονότι δεν θα είναι τόσο ορατή από την χώρα μας θα μπορέσουν να την απολαύσουν από χώρες στις οποίες δεν ήταν ορατή η τωρινή, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

ekleipsi2

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε