Αρχική > Εγκυκλοπαιδικά, Ιστορία > Τα νέα 7 θαύματα του κόσμου

Τα νέα 7 θαύματα του κόσμου

Ιουλίου 11, 2007 Σχολιάστε Go to comments

Σύμφωνα με την παγκόσμια ψηφοφορία στο Internet που έληξε στις 07/07/07, ανακοινώθηκαν στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας, τα αποτελέσματα για τα νέα 7 θαύματα του κόσμου. Η ιδέα ήταν ενός Ελβετοκαναδού κινηματογραφιστή, του Μπερνάρντ Ουέμπερ, ο οποίος σκέφτηκε να αναδείξει την αρχιτεκτονική του σύγχρονου κόσμου

Η πυραμίδα στο Chichen Itza (πριν το 800 μ.Χ.) Χερσόνησος Γιουκατάν, Μεξικό

Η Chichen Itza, η πιο διάσημη πόλη ναών των Μάγια, αποτελούσε το πολιτικό και οικονομικό κέντρο του πολιτισμού των Μάγια. Τα διάφορα κτίσματα – η πυραμίδα των Κουκουλκάν, ο ναός Chac Mol, η αίθουσα των χιλίων κολόνων και το πεδίο άθλησης των αιχμαλώτων – είναι ακόμα ορατά σήμερα και είναι δείγματα μιας εξαιρετικής αφοσίωσης στην αρχιτεκτονική χώρου και σύνθεσης. Η ίδια η πυραμίδα ήταν η τελευταία και, ευλόγως, η μεγαλύτερη, από όλους τους ναούς των Μάγια.

Video: Chichen Itza, Μεξικό

Το Άγαλμα του Χριστού (1931) Ρίο ντε Ζανέιρο, Βραζιλία

Αυτό το άγαλμα του Χριστού με ύψος περίπου 38 μέτρα, στέκεται πάνω στο λόφο Κορκοβάντο με θέα στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Σχεδιασμένο από το Βραζιλιάνο Heitor da Silva Costa και δημιουργία του Γάλλου γλύπτη Paul Landowski, είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία στον κόσμο. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγάλματος , τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν στις 12 Οκτωβρίου 1931. Έχει γίνει σύμβολο της πόλης και της φιλοξενίας των Βραζιλιάνων και καλωσορίζει τους επισκέπτες με ανοιχτά χέρια.

Video: Christ Redeemer (1931) Rio de Janeiro, Brazil

Το Σινικό Τοίχος (220 π.Χ και 1368-1644 μ.Χ.) Κίνα

Το Σινικό Τοίχος κατασκευάστηκε για να συνενώσει τις υπάρχουσες οχυρώσεις σε ένα ενιαίο αμυντικό σύστημα και για να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι Μογγολικές επιδρομές.. Είναι το μεγαλύτερο μνημείο που δημιουργήθηκε ποτέ από τον άνθρωπο και είναι το μόνο που είναι ορατό από το διάστημα. Πολλές χιλιάδες άτομα πρέπει να έδωσαν τη ζωή τους για τη δημιουργία αυτής της κολοσσιαίας κατασκευής.

Video: The Great Wall of China

Machu Picchu, (1460-1470) Μάτσου Πίτσου, Περού

Τον 15ο αιώνα, ο αυτοκράτορας των Ίνκα Pachacutec οικοδόμησε μια πόλη στα σύννεφα στο βουνό γνωστό ως Μάτσου Πίτσου («παλαιό βουνό»). Αυτή το εξαιρετικό οικοδόμημα βρίσκεται στην μέση του δρόμου προς το οροπέδιο των Άνδεων, βαθιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου και πάνω από τον ποταμό Ουρουμπάμπα. Εγκαταλείφθηκε από τους Ίνκας λόγω μιας επιδημίας ευλογιάς και μετά την ήττα της αυτοκρατορίας των Ίνκας από τους Ισπανούς, η πόλη παρέμεινε «χαμένη» πάνω από τρεις αιώνες. Ανακαλύφθηκε ξανά από τον Hiram Bingham το 1911.

Video: Machu Picchu, Peru

Petra (9 π.Χ. – 40 μ.Χ.), Ιορδανία

Στην άκρη της Αραβικής ερήμου, η Πέτρα ήταν η αστραφτερή πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Nabataean του βασιλιά Aretas IV (9 π.Χ. έως 40 μ.Χ.). Γνώστες της τεχνολογίας νερού, οι Nabataeans εξόπλισαν την πόλη τους με μεγάλες κατασκευές υπογείων σηραγγών και θαλάμους νερού. Ένα αμφιθέατρο, σχεδιασμένο σύμφωνα με τα Ελληνορωμαϊκά πρότυπα, προσέφερε χώρο για 4.000 θεατές. Σήμερα, οι τάφοι των παλατιών της Πέτρας, με την πρόσοψη ύψους 42 μέτρων του Ελληνιστικού ναού στο μοναστήρι El-Deir, αποτελούν εντυπωσιακά παραδείγματα Μεσανατολικού πολιτισμού.

Video:Petra, Jordan 1, 3D

Το Ρωμαϊκό Κολοσσαίο (70-82 μ.Χ.) Ρώμη, Ιταλία

Αυτό το εντυπωσιακό αμφιθέατρο στο κέντρο της Ρώμης κατασκευάστηκε προς τιμήν των νικητών λεγεωνάριων και για τον εορτασμό της δόξας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αποτελεί πρότυπο αρχιτεκτονικής ακόμα και μέχρι τις ημέρες μας και κάθε μοντέρνο αθλητικό γήπεδο ακόμα και 2.000 χρόνια αργότερα φέρει την ακαταμάχητη σφραγίδα του πρωτότυπου σχεδιασμού του Κολοσσαίου. Σήμερα, από τις ταινίες και τα ιστορικά βιβλία γνωρίζουμε ακόμη περισσότερα για τις σκληρές μονομαχίες και τους αγώνες που έλαβαν χώρα σε αυτή την αρένα για τη διασκέδαση των θεατών.

   Video:The Roman Colosseum, Italy

The Taj Mahal (1630 A.D.) Άγκρα, Ινδία

Αυτό το τεράστιο μαυσωλείο τζαμί φτιάχτηκε κατόπιν εντολής του Shah Jahan, του πέμπτου μουσουλμάνου αυτοκράτορα, για να τιμήσει τη μνήμη της τελευταίας αγαπημένης του γυναίκας. Φτιαγμένο από άσπρο μάρμαρο βρίσκεται στη μέση θαυμάσιων τεχνητών κήπων και θεωρείται το πιο τέλειο κόσμημα μουσουλμανικής τέχνης στην Ινδία. Ο αυτοκράτορας έζησε μετά ως φυλακισμένος και λέγεται, ότι μπορούσε τότε να δει το Taj Mahal μόνο από το μικρό παράθυρο του κελιού του.

Video: The Taj Mahal, India

Οι 21 υποψηφιότητες ήταν:
1. Ακρόπολη – Αθήνα, Ελλάδα
2. Παλάτι της Αλάμπρα – Γρανάδα, Ισπανία
3. Ναός του Ανγκόρ – Καμπότζη
4. Τσίτσεν Ίτζα – Γιουκατάν, Μεξικό
5. Άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή – Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
6. Κολοσσαίο – Ρώμη, Ιταλία
7.Τα αγάλματα στα Νησιά του Πάσχα – Χιλή
8. Πύργος του Άιφελ – Παρίσι, Γαλλία
9. Σινικό Τείχος – Κίνα
10. Αγία Σοφία – Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
11. Ναός Κιομίζου – Κιότο, Ιαπωνία
12. Κρεμλίνο – Μόσχα, Ρωσία
13. Μάτσου Πίτσου – Περού
14. Κάστρο Νοϊσβανστάιν – Φούσεν, Γερμανία
15. Πέτρα – Ιορδανία
16. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας – Αίγυπτος
17. Άγαλμα της Ελευθερίας – Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
18. Στόουνχεντζ – Αμεσμπέρι, Μεγάλη Βρετανία
19. Όπερα του Σίδνει – Αυστραλία
20. Ταζ Μαχάλ – Άγκρα, Ινδία
21. Τιμπουκτού – Μάλι, Αφρική

Με την ευκαιρία, να θυμηθούμε τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου:

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας (280 π.Χ.)
Κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε σε λειτουργία έως την πλήρη καταστροφή του από δύο σεισμούς τον 14ο αιώνα μ.Χ. Ήταν ένας πύργος συνολικού ύψους 140 μέτρων και ήταν για εκείνη την εποχή το πιο ψηλό ανθρώπινο οικοδόμημα του κόσμου μετά τις πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου ή Χεφρένης. Κατασκευάστηκε από κομμάτια άσπρης πέτρας και ήταν δομημένος σε τέσσερα επίπεδα. Το χαμηλότερο ήταν η τετράγωνη βάση, το δεύτερο ήταν ένα τετράγωνο κτίσμα, το τρίτο οκτάγωνο κτίσμα και το τέταρτο το ψηλότερο ένα κυκλικό κτίσμα επί της κορυφής του οποίου το άγαλμα του Ποσειδώνα ή Απόλλωνα. Στο τέταρτο επίπεδο υπήρχε ένας καθρέπτης που αντανακλούσε το φώς του ήλιου κατά την διάρκεια της μέρας ενώ το βράδυ έκαιγε μία φλόγα για να προειδοποιεί τα διερχόμενα πλοία για την ύπαρξη εμποδίων. Για τη συντήρηση της φωτιάς χρειάζονταν τεράστιες ποσότητες καυσίμων. Την τροφοδοτούσαν με ξύλα, που μετέφεραν χάρη στο σπειροειδές κεκλιμένο επίπεδο άλογα και μουλάρια. Πίσω από τη φωτιά υπήρχαν φύλλα ορείχαλκου που αντανακλούσαν τη λάμψη προς τη θάλασσα. Τα πλοία μπορούσαν να τη διακρίνουν από 50 χιλιόμετρα μακριά. Κατά το δωδέκατο αιώνα το λιμάνι της Αλεξάνδρειας γέμισε από λάσπη και τα πλοία έπαψαν να το χρησιμοποιούν. Ο φάρος έπεσε σε αχρηστία. Ενδεχομένως τα φύλλα του ορειχάλκινου κάτοπτρου αποσπάστηκαν κι έγιναν νομίσματα. Κατά το δέκατο τέταρτο αιώνα ένας σεισμός κατάστρεψε το φάρο. Μερικά χρόνια αργότερα οι Μουσουλμάνοι χρησιμοποίησαν τα υλικά του για την κατασκευή ενός οχυρού. Το οχυρό αυτό ανακατασκευάστηκε και παραμένει ακόμη στη θέση του πρώτου φάρου στον κόσμο.

Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο (356 π.Χ)

Ο ναός της Αρτέμιδος βρισκόταν στην Έφεσο της σημερινής Τουρκίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χρειάστηκαν 120 χρόνια για να αποπερατωθεί ενώ είχε αρχικά ξεκινήσει από τον βασιλιά της Λυδίας, Κροίσο. Ο ναός κτίστηκε από μάρμαρο και ασβεστόλιθο, υλικά που μεταφέρθηκαν από γειτονικούς λόφους. Κάπου 120 μαρμάρινοι κίονες υποστήριζαν το κύριο τμήμα του ναού. Κάθε κίονας είχε ύψος 20 μέτρα. Οι τεράστιοι ογκόλιθοι μεταφέρθηκαν εκεί με τροχαλίες και συνδέθηκαν με μεταλλικούς πείρους. Μετά την ολοκλήρωση της οροφής καλλιτέχνες διακόσμησαν το κτίριο με υπέροχες γλυπτές παραστάσεις. Στη μέση του ναού υπήρχε το μαρμάρινο άγαλμα της Άρτεμης. Ο ναός υπήρξε από τους μεγαλύτερους του κλασικού κόσμου, πολύ μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα που χτίστηκε αργότερα στην Αθήνα. Η βάση των θεμελίων του είχε μήκος 131 μέτρα και πλάτος 79 μ. Το 356 π.Χ. ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά. Τη φωτιά την έβαλε κάποιος Ηρόστρατος, που θέλησε με τον τρόπο αυτό να γίνει διάσημος. Κατά σύμπτωση, την ημέρα της καταστροφής του ναού, γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Αργότερα, ο Αλέξανδρος επισκέφτηκε την Έφεσο και έδωσε διαταγής να οικοδομηθεί και πάλι ο ναός, στην ίδια θέση. Ο ναός του Αλέξανδρου επέζησε μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Με το πέρασμα του χρόνου η λάσπη κατέκλυσε το λιμάνι της Εφέσου και η πόλη κατάντησε ασήμαντη! Οι Γότθοι λεηλάτησαν στη συνέχεια το ναό και οι πλημμύρες ολοκλήρωσαν την καταστροφή Σήμερα ό,τι απομένει από το ναό στη Έφεσο είναι λίγοι ογκόλιθοι των θεμελίων και ένας μόνο αναστηλωμένος κίονας!

Το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία (430 π.Χ)
Το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός ήταν από τα πιο μεγαλοπρεπή μνημεία που κατασκευάστηκαν στην αρχαιότητα. Φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο γλύπτη της εποχής, Φειδία γύρω στο 430 π.Χ. και τοποθετήθηκε ως λατρευτικό άγαλμα στο Ναό του Δία στην Ολυμπία. Η γλύπτης Φειδίας, ήδη είχε φτιάξει άλλα δύο υπέροχα αγάλματα στην Αθήνα, της θεάς Αθηνάς. Στην Ολυμπία ο Φειδίας με τους συνεργάτες του αρχικά έφτιαξε μια ξύλινο κατασκευή προκειμένου να λειτουργήσει ως σκελετός του αγάλματος. Στη συνέχεια το κάλυψαν με πλάκες από ελεφαντόδοντο για να απεικονίσουν τη γυμνή επιδερμίδα του θεού και φύλλα χρυσού για τα ενδύματά του. Οι τεχνίτες κάλυψαν τις συνδέσεις τόσο καλά ώστε τα άγαλμα να δείχνει ενιαίο. Το άγαλμα ήταν τοποθετημένο πάνω σε θρόνο με ένθετες διακοσμήσεις από έβενο και πολύτιμους λίθους. Όταν ολοκληρώθηκε το ύψος του ήταν 13 μέτρα και το κεφάλι του έφτανε σχεδόν στην οροφή του ναού. Έδινε την εντύπωση πως αν σηκωνόταν ο Ζευς όρθιος θα σάρωνε την οροφή! Στους τοίχους του ναού κατασκευάστηκαν εξέδρες προκειμένου οι επισκέπτες να θαυμάζουν από κοντά το πρόσωπο του θεού.Μετά την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 393 μ.Χ. το άγαλμα μεταφέρθηκε το 394 μ.Χ., στην πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, στην Κωνσταντινούπολη, όπου και εικάζεται ότι καταστράφηκε από φωτιά το 475 μ.Χ.

Ο Κολοσσός της Ρόδου
Ήταν ένα τεράστιο σε διαστάσεις άγαλμα το οποίο απεικόνιζε τον θεό Ήλιο. Ανεγέρθηκε από τον Χάρη τον Λίνδιο μαθητή του Λύσιππου τον 3ο αιώνα π.Χ. Είχε το ίδιο περίπου μέγεθος με το Άγαλμα της Ελευθερίας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αν και στηριζόταν σε χαμηλότερη βάση. Κατασκευάστηκε από ορείχαλκο και είχε ύψος 33 μέτρα. ο ορειχάλκινο περίβλημα στερεώθηκε επάνω σε ένα σιδερένιο σκελετό. Το άγαλμα ήταν κούφιο στο εσωτερικό και καθώς προχωρούσε η κατασκευή του οι εργάτες γέμιζαν τα κενά με βαριές πέτρες προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητά του. Ο Κολοσσός ολοκληρώθηκε γύρω στο 280 π.Χ. Γύρω στο 226 π.Χ., δηλαδή λιγότερο από πενήντα χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, ο Κολοσσός έπεσε. Τον συγκλόνισε ένας σεισμός και τον έκοψε από τα γόνατα. Ένας χρησμός συμβούλεψε τους Ρόδιους να μην τον ξαναστήσουν κι έτσι τον άφησαν πεσμένο στο έδαφος Παρέμεινε στη θέση αυτή για 900 χρόνια και πολλοί επισκέπτες είδαν το πεσμένο άγαλμα του θεού Ήλιου. Το 654 μ.Χ. ένας Σύρος πρίγκιπας κατέλαβε τη Ρόδο και απογύμνωσε το άγαλμα από τις ορειχάλκινες πλάκες. Λέγεται ότι τις μετέφερε στη Συρία χρησιμοποιώντας 900 καμήλες. Ο ορείχαλκος πουλήθηκε στους εμπόρους που μάλλον τον έλιωσαν και τον έκοψαν σε νομίσματα.

Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας
Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας πιθανολογείται ότι αποτελούσαν μέρος των εξωτερικών τειχών της Βαβυλώνας. Εικάζεται ότι χτίστηκαν περίπου το 600 π.Χ. απο τον βασιλιά της δυναστείας των Βαβυλωνίων, Ναβουχοδονόσορα τον Β’ για να ικανοποιηθεί η σύζυγός του Αμυίτις που νοσταλγούσε τα πράσινα βουνά της πατρίδας της, Μηδίας, και ήθελε να διατρέφεται με φυτά που υπήρχαν στη χώρα της αλλά όχι στη Βαβυλώνα. Για το λόγο αυτό στους κρεμαστούς κήπους υπήρχε και βοτανικός κήπος όπου καλλιεργούνταν εκείνα τα φυτά. Οι Κρεμαστοί Κήποι κατασκευάστηκαν μάλλον κοντά στον ποταμό Ευφράτη. Αποτελούνταν από διαδοχικές αναβαθμίδες, όπου η ψηλότερη πρέπει να είχε 40 μέτρα ύψος. Εκεί φύτρωνε κάθε είδος δέντρου και φυτού, που μεταφέρθηκαν με βοϊδάμαξες από κάθε περιοχή της αυτοκρατορίας. Ανάμεσά τους υπήρχαν συκιές, αμυγδαλιές, καστανιές, ροδιές, τριανταφυλλιές, νούφαρα, και αρωματικοί θάμνοι. Υπήρχε ένα πολύ καλό υδρευτικό σύστημα που τροφοδοτούσε συνεχώς τα φυτά με νερό από τον Ευφράτη. Το νερό του συστήματος το αντλούσαν με δοχεία που τα ανέβαζαν με τα χέρια τους ή με μάγγανο οι δούλοι! Στη συνέχεια το νερό κατέβαινε στις πιο χαμηλές αναβαθμίδες από αυλάκια και τεχνικούς καταρράκτες, διατηρώντας το έδαφος πάντα υγρό.

Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού

Ήταν ο τάφος του Μαύσωλου, Πέρση σατράπη της Καρίας από το 377 μέχρι το 353 π.Χ. Υπολογίζεται ότι το ύψος του Μαυσωλείου ήταν 45 μέτρα και ήταν λευκού χρώματος. Οι Έλληνες αρχιτέκτονες, Σάτυρος και Πύθεος, το σχεδίασαν και άλλοι τέσσερις Έλληνες γλύπτες το φιλοτέχνησαν. Ο Μαύσωλος, παντρεύτηκε την αδερφή του, την Αρτεμισία. Όταν απέκτησε πλούτο και δύναμη σχεδίασε έναν τάφο για τον ίδιο και τη βασίλισσα. Έναν τάφο τόσο μεγαλόπρεπο που θα θύμιζε ανά τους αιώνες, τη δόξα του. Ωστόσο, ο Μαύσωλος πέθανε πριν τελειώσει το έργο του, το οποίο ολοκλήρωσε η Αρτεμισία γύρω στο 350 π.Χ. Το όνομα Μαυσωλείο το πήρε από το ίδιο το όνομα του βασιλιά και το ίδιο έχει επικρατήσει να λέγεται ακόμη και σήμερα για κάθε κρατικό μεγαλόπρεπο τάφο π.χ. το Μαυσωλείο του Λένιν, στη Μόσχα. Οι στάχτες του βασιλικού ζεύγους τοποθετήθηκαν μέσα σε χρυσά αγγεία στον ταφικό θάλαμο στη βάση του οικοδομήματος. Πέτρινοι λέοντες ανέλαβαν τη φύλαξη του θαλάμου. Επάνω από την ισχυρή πέτρινη βάση υψώθηκε ένα κτίσμα, όμοιο με αρχαίο ελληνικό ναό, περιζωμένο από κίονες και αγάλματα. Στην κορυφή του κτιρίου υπήρχε μια κλιμακωτή πυραμίδα και επάνω σ’ αυτήν, σε ύψος 43 μέτρων από το έδαφος, στήθηκε το άγαλμα ενός άρματος, που το έσερναν άλογα. Μέσα στο άρμα υπήρχαν ίσως τα αγάλματα του βασιλιά και της βασίλισσας. Δεκαοχτώ αιώνας αργότερα ένας φοβερός σεισμός κατάστρεψε το Μαυσωλείο. Το 1489, χριστιανοί Ιππότες του Αγίου Ιωάννου, πήραν τα υλικά προκειμένου να οικοδομήσουν το γειτονικό φρούριο. Ορισμένα τείχη του φρουρίου χτίστηκαν από πράσινους ογκόλιθους που κάποτε πλαισίωναν το κύριο τμήμα του Μαυσωλείου. Μερικά χρόνια αργότερα οι Ιππότες ανακάλυψαν τον ταφικό θάλαμο του Μαύσωλου και της Αρτεμισίας. Αλλά μια νύχτα τον άφησαν αφύλαχτο, με αποτέλεσμα να τον λεηλατήσουν οι πειρατές και να αρπάξουν όσα χρυσά και άλλα πολύτιμα αντικείμενα υπήρχαν. Πέρασαν άλλα 300 χρόνια μέχρι να ερευνήσουν την περιοχή οι αρχαιολόγοι. Ανέσκαψαν τμήμα των θεμελίων του Μαυσωλείου και βρήκαν αγάλματα και άλλα γλυπτά που διατηρήθηκαν ανέπαφα. Ανάμεσά τους εντόπισαν και μεγάλα αγάλματα, τα οποία ίσως παρίσταναν το βασιλέα και τη βασίλισσα. Το 1857 τα μετέφεραν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου κι εκεί βρίσκονται ακόμη. Τα τελευταία χρόνια έγιναν κι άλλες ανασκαφές κι έτσι σήμερα λίγες πέτρες θυμίζουν τη δόξα του Μαυσωλείου της Αρχαίας Αλικαρνασσού.

*** To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο forum του apaixtos.gr από το μέλος μας Medousa.

Advertisements
 1. Ιουλίου 11, 2007 στο 1:28 μμ

  το Ιντερνετ πάντως είναι το πιο σημαντικό θαύμα του τελευταίου τέταρτου του 20ου αιώνα

  • Hermi13
   Οκτώβριος 3, 2009 στο 12:01 μμ

   Swstos…

 2. Ιουλίου 11, 2007 στο 3:02 μμ

  Έχεις δίκιο. Μάλλον όμως ο εμπνευστής της ιδέας επέλεξε να ακολουθήσει την περιπατημένη και να συμπεριλάβει σαν υποψήφια θαύματα, δημιουργήματα που ανήκουν κυρίως στον χώρο της αρχιτεκτονικής. Διαφορετικά όχι μόνο το internet αλλά και πάμπολα άλλα επιτεύγματα του ανθρώπου θα μπορούσαν να θέσουν σοβαρές υποψηφιότητες (Πτήσεις στο διάστημα, αεροπλάνο, κινηματογράφος και χιλιάδες άλλα)

 3. Spiros Nikolaou
  Οκτώβριος 18, 2008 στο 12:47 μμ

  emena pali den mou aresi pou afisane tin agia sofia kai ton par8enona apexo kai valane to machu pichou kai to kolosaio tis romis!
  episis den ine dikio giati poli elines kai ali de exoun internet kai den borousan na psifisoun!!!!!
  it’s not fear!!!

  spiros!!!!

 4. Οκτώβριος 20, 2008 στο 11:19 πμ

  Σπύρο έχεις δίκιο αλλά που να το βρεις. Αν σκεφτείς ότι η Ελλάδα έχει 10 εκατομμύρια πληθυσμό πάνω κάτω σε σύγκριση με τους πληθυσμούς των άλλων χωρών ήμαστε «κόκκος άμμου εν τη ερήμω». Και όλοι να ψηφίζαμε αν δεν μας υποστήριζαν άλλες χώρες δεν θα κάναμε τίποτα.

 5. Νοέμβριος 3, 2008 στο 4:30 μμ

  Malkas, δεν συνηθίζω να διαγράφω σχόλια, αλλά δυστυχώς το έκανα με το δικό σου.
  Αν δεν έχεις κάτι να πεις, απλά μην λες τίποτα. Είναι προτιμότερο από το να βρίζεις και να ειρωνεύεσαι τους υπόλοιπους σχολιαστές, χωρίς να μας εξηγείς τουλάχιστον τον λόγο για τον οποίο το κάνεις. Αν μη τι άλλο, χάνεις το χρόνο σου και σπαταλάς και τον δικό μας 🙂

 6. Φεβρουαρίου 22, 2009 στο 6:26 μμ

  to oti afhsan ape3w ton Par8enwna apo ta 7 nea 8aumata tou kosmou kai to oti h pshfoforia kai to olo gegonos dn egine idiaitera gnwsto sthn Ellada, htan, einai kai 9a einai aparadexto gt o Par9enwnas a3izei mia 9esh sthn istoria..!

 7. joanna
  Μαρτίου 28, 2009 στο 10:27 μμ

  po po ti sinbenoun se auti tin ellada oute ego den to i3era pou asxoloume me auta!!!!!!!!!!!

 8. Απρίλιος 17, 2009 στο 6:06 πμ

  Πάλι μας ¨ρίξανε¨.Πετάξανε έξω το μνημείο των μνημείων, το αριστούργημα των αριστουργημάτων, τον Παρθενώνα μας και δεν τον συμπεριέλαβαν στα 7 νέα θαύματα του κόσμου. Μικρή χώρα η Ελλάδα μας, με μικρό αριθμό χρηστών internet,σε σχέση με το παγκόσμιο Διαδικτυακό γίγνεσθαι,είχε σαν κατάληξη να υστερήσουμε σε ψήφους, στη ψηφοφορία μέσω internet και να μη μπούμε στη νικήτρια επτάδα. Μας αδικεί κατάφωρα το αποτέλεσμα. Γιατί ο Παρθενώνας και η Άγια Σοφιά αποτελούν καταξιωμένα μνημεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού.
  Β.Π. – Βόλος, Απρίλης 2009 .

 9. αγνωστος
  Μαρτίου 5, 2010 στο 3:39 μμ

  entaxei paidia den exete adiko alla min leme kai oti 8eloume, auta ta 8aumata pou psifisan einai pragmatika aristourgimata kai min xexname oti sta arxaia 8aumata ellada eixe 2-3 aristourgimata me kefalaio A !!!

 10. Firstroad
  Νοέμβριος 11, 2010 στο 11:26 μμ

  kalhspera
  prepei na pw pws mageuthka apo ton tropo pou grafei…to ar8ro eixe enan kataplhktiko suntakth…eimai 13 xronwn kai paroti eixa douleies ekatsa kai to diavasa…omologw oti kserei na grafei opoios kai na einai o suntakths!!!sugxaritiria

 11. Φεβρουαρίου 14, 2011 στο 12:31 πμ

  θελετε να μου πειτε πως ειναι ολα αυτα θαυματα και δεν ειναι ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ??μην τρελαθουμε τωρα!!!το πιο ψηλο δημιουργημα του κοσμου!!!

  • ollek
   Οκτώβριος 11, 2011 στο 8:04 μμ

   Ο πυργος του Αιφελ ηταν μια κατασκευη που φτιαχτηκε προσωρινα για μια εκθεση. Οι ιδιοι οι Γαλλοι το θεωρουσαν απαισιο για την πρωτευουσα τους μεχρι που αρχισε να προσελκυει τουριστες…. Οποτε μην τρελαθεις, ουτε καν να απορεις

 12. Μαρτίου 25, 2011 στο 8:25 μμ

  einai adiko gia tin ellada se ligo tha mas sterisoun kai oti emeis tous didaxame tin proti grafi ever

 13. Απρίλιος 10, 2011 στο 8:27 μμ

  ok auta einai pragmati aristourgimata mporei ta dika mas na min einai kai toso(pragma adinato) alla oti i istoria mas didasketai kai se alles xvres kai to oti emeis dvsame tin grafi mas auto einai ena aristoyrgima kai an mi ti allo θauma

 14. dimitris
  Μαΐου 6, 2011 στο 1:48 μμ

  ax…palia mou elladitsa!

 15. Μαΐου 24, 2011 στο 12:26 μμ

  telia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 16. Μαΐου 24, 2011 στο 12:29 μμ

  poli omorfa

 17. Ιουλίου 29, 2011 στο 6:48 μμ

  Real instructive and fantastic structure of articles , now that’s user pleasant (:.

 18. michael
  Σεπτεμβρίου 21, 2011 στο 5:13 μμ

  oraia pragmata exei ftia3ei o an9ropos

 19. αναστάσης
  Νοέμβριος 28, 2011 στο 11:55 πμ

  αχ μακαρι να ητανε μεσα και και η ακροπολη !

 20. bill
  Ιανουαρίου 9, 2012 στο 1:40 πμ

  Loipon paides, exw barethei to pesimismo pou exoume apoktisei tis teleutaies dekaeties, an katsoume kai kanoume mia sigkrish arxitektonikhs (parthenon) aisthhtikhs (oloklhrh h akropolh) protoporias alla kai kalitexnikhs apopshs (kariatides klp klp) ALLA kai antoxhs sto xrono den uparxei deutero dustoixws gi autous. Opoios de thumatai mporei na psa3ei gia thn arxitektonikh tou parthenwna kai th xrush tomh. Gia tis kariatides de to sizitw pou den einai kati apla agalmatakia (htan kai kolones) kai h antoxh tou parthenwna mesa sto xrono se mia apo tis pio seismogeneis xwres sto kosmo. Osous troulous kai na mou kanoun 3erw oti o atthnaios h3ere ta mistika tou kuklou xilieties pisw. Osa toubla kai na mou baloun sto siniko toixos, de pabei na einai enas TOIXOS (mou thumizei ta rekor guiness opou opou thaumazoune ton anthrwpo pou ekane th megaluterh skatoula sthn istoria kai einai gamatos gt apla mia mera phge sth toualeta – a3iothaumasto ALLA den einai thauma). Osa xronia kai na blepw to xristo me ta xeria sthn anatash sth brazilia 3erw oti einai apla mia anagenisiakh copia se megethos boubaliou (uphrxan kai skalwsies to 1900 den uphrxan?) kai oso gia th puramida sto Chichen Itza xtistike apo aixmalwtous, oxi apo eleutherous anthrwpous. Kserw oti akougomai mhdenisths, alla to proteimw apo to na to fernw gurw gurw gia na pw to autonohto. Ta perissotera apo auta ta «thaumata» den einai thaumata gia tis sigkiries kai thn epoxh tous.

 21. xristoforos
  Μαρτίου 22, 2012 στο 10:49 μμ

  6 arxea thaumata vlepw edw to 7 pio einai kai eixame mia sizitisi me thn parea mou,h vivliofiki sthn aleksandria einai mesa sauta?epidi xtistike se 2 xronia kai akomai kai shmera me ta mhxanimata pou exoume tha mas eperne parapanw,giauto to theoroun ena apo auta alla den kserw an einai ontos h oxi.

 22. ΑΛΕΞ/ΡΟΣ
  Απρίλιος 24, 2012 στο 10:07 μμ

  ΤΟ 7 ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΓΚΥΖΑΣ

 23. Euaggelia
  Μαΐου 2, 2012 στο 4:06 μμ

  paidia ola einai telia idika oi kremastoi kipoi

 24. mathitis
  Μαΐου 13, 2012 στο 6:57 μμ

  kati

 25. mathitis
  Μαΐου 13, 2012 στο 6:58 μμ

  e ime mathitis sto dimotiko ki an mou kanis mia xari xrapsta ola me pio logika logia

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: